«خانه آزادی» (فریدام هاوس) در گزارش سالانه خود در مورد وضعیت آزادی در کشورهای جهان تصویر تیره‌ای به‌ دست می‌دهد و می‌نویسد که درپی ۱۵ سال سقوط متوالی میزان آزادی در جهان، اکنون تنها کمتر از یک‌پنجم مردم جهان در کشورهای کاملن آزاد زندگی می‌کنند. در این گزارش وضعیت آزادی در ایران وخیم‌تر از کشورهای عراق، افغانستان، ترکیه و پاکستان است.


خانه آزادی در این گزارش که با عنوان «آزادی در جهان ۲۰۲۱» روز چهارشنبه ۱۳ اسفند منتشر شد، می گوید که در سطح جهانی، بازیگران مستبد در سال ۲۰۲۰ جسورتر شدند و دموکراسی های مهم نیز نگاهشان عمدتن داخلی شد و این عوامل به کاهش دموکراسی در جهان برای پانزدهمین سال پیاپی، کمک کرد.

این گزارش نشان می‌دهد درصد کشورهای «غیرآزاد»، از زمان آغاز زوال دموکراسی در جهان که از سال ۲۰۰۶ آغاز شده، اکنون به بالاترین سطح خود رسیده است.

برای نمونه در این گزارش آمده است که حکومت ایران در واکنش به شیوع ویروس کووید-۱۹ به سانسور و پیگردهای قانونی متوسل شد تا از انتشار گزارش های مستقل در باره میزان واقعی شیوع ویروس کرونا در این کشور، جلوگیری کند. «خانه آزادی» می گوید ایران از همین روش ها برای جلوگیری از انتشار گزارش های مربوط به سرکوب خونین معترضان در سال قبل از آن استفاده کرده بود.

ایران از منظر دسترسی به آزادی‌های سیاسی از ۴۰ امتیاز تنها ۶ امتیاز کسب کرده است. وضعیت آزادی‌های مدنی نیز در این کشور وخیم است. ایران تنها ۱۰ امتیاز از مجموع ۶۰ امتیاز را به نام خود ثبت کرده است.ایران در مجموع ۱۶ امتیاز از ۱۰۰ امتیاز مربوط به دسترسی کامل به آزادی‌های سیاسی و مدنی را به خود اختصاص داده است. حال آنکه افغانستان ۲۷ امتیاز دارد. عراق ۲۹ امتیاز، ترکیه ۳۲ امتیاز و پاکستان ۳۷ امتیاز را از مجموع ۱۰۰ امتیاز کسب کرده‌اند.

وضعیت ایران از کشورهایی همچون کره شمالی (۳ امتیاز)، چین (۹ امتیاز) ترکمنستان (۲ امتیاز) و عربستان سعودی (۷ امتیاز) بهتر است.

«خانه آزادی» که مقر آن در آمریکا قرار دارد، می گوید هدفش پیشبرد دموکراسی، آزادی سیاسی، و حقوق بشر است.