بر اساس گزارش ویژه مرکز حقوق بشر ایران، سرکوب و آزار و اذیت رهبران مذهبی سنی در استان سیستان و بلوچستان ایران و استانهای کردنشین کشور پس از خیزش سراسری جنبش زن زندگی آزادی به طور فزایندهای شدت گرفته است.
گزارش روز سهشنبه ۱۵ اوت مرکز حقوق بشر ایران حاکی از آن است که سرکوب و آزار و اذیت رهبران اقلیت مذهبی سنی در استان سیستان و بلوچستان ایران و استانهای کردنشین کشور پس از خیزش سراسری جنبش "زن، زندگی، آزادی" به طور فزایندهای شدت گرفته است.
این گزارش میافزاید سرکوب رهبران اهل تسنن پس از جنبش "زن، زندگی، آزادی"؛ شدیدترین اعتراضاتی که جمهوری اسلامی در چند دهه اخیر با آن مواجه شده است، بیشتر شده و حکومت در این مدت در جهت سرکوب هرگونه مخالفت گام برداشته است. در این گزارش، دلیل اینکه رهبران مذهبی سنی هدف این آزار و اذیت سازمانیافته قرار گرفتهاند، مخالفت و اعتراض این رهبران مذهبی با روشهای وحشیانه حکومت در سرکوب معترضان عنوان شده است.
بر اساس این گزارش، رهبران مذهبی جوامع مسلمان سنی در استانهای سیستان و بلوچستان و همچنین استانهای کردنشین کشور، به دلیل انتقاد مسالمتآمیز آنها از خشونت حکومتی دولت، به طور فزایندهای هدف آزار و اذیت و بازجویی و بازداشت قرار گرفتهاند.
به گفته قائمی، روحانیون اهل سنت در ایران "هیچ اقدام غیرقانونی انجام ندادهاند، جز اینکه برای مردم جوامع خود آشکارا درباره سرکوب خشونتآمیز حکومت صحبت کردهاند و این در جمهوری اسلامی یک جرم است".
اقلیتهای مذهبی و قومی در جمهوری اسلامی از مدتها پیش تحت ظلم و ستم قرار داشتهاند، اما در پی اعتراضات ضدحکومتی سراسری و خیزش مردمی در ایران در جریان قتل مهسا امینی ۲۲ ساله که در سپتامبر ۲۰۲۲ صورت گرفت، این سرکوبها تشدید شد.
سرکوب رهبران مذهبی بلوچ و کرد
این گزارش به رهبران مذهبی اهل سنت در بلوچستان، از جمله مولوی عبدالحمید اشاره میکند و از آزار و اذیت و بازجویی و حبس بسیاری دیگر از روحانیون سنی خبر میدهد.
گزارش، از چند تن از روحانیون و فعالان اهل تسنن بلوچستان که هدف آزار سازمان یافته قرار گرفتهاند، نام برده است؛ افرادی همچون عبدالعلیم اسماعیلزهی، مولوی عبدالمجید مرادزهی، مولوی ابراهیم حسنزهی، مولوی امانالله سعدی، مولوی عبدالعزیز عمرزهی، مولوی محمدطیب ملازهی، حافظ کامران سالمی زهی، مولوی نظیر بخشزهی، مولانا محمد عثمان، مولانا محمدحسین گرگیج و مولوی عبدالله برهویی و مولوی فتحی محمد نقشبندی.
در ادامه این گزارش به سرکوب و آزار سازمان یافته رهبران مذهبی کرد اشاره شده و از افرادی همچون ماموستا سیفالله حسینی، ماموستا جعفر پروینی، ماموستا حسین علیمرادی، ماموستا صابر خدامرادی، ماموستا امین قیصری، ماموستا مادح کرمی، ماموستا عبدالجبار لطفی، ماموستا زانا خوشامن، ماموستا ابراهیم کریمی، ماموستا لقمان امینی، ماموستا محمدآرمان صادقی، ماموستا عمر ابراهیمی، ماموستا جمالالدین واژی و ماموستا شریف محمدپور نام برده شده است.
بر اساس این گزارش، روحانیون اهل سنت از اهرم دولت برای استفاده از مجازات اعدام برای ارعاب و تنبیه اقلیتهای قومی مانند بلوچ ها و کردها انتقاد کردهاند. این گزارش میافزاید رهبران اقلیت مذهبی اهل سنت، همچنین استفاده حکومت از مجازات اعدام برای جرائم مواد مخدر را ناقض قوانین و استانداردهای بینالمللی دانستهاند و همچنین به تیراندازی بیرویه نیروهای نظامی مرزی به کولبرهای محلی در سیستانو بلوچستان وکردستان اعتراض کردهاند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر